Berliini – Nähtävyydet

Berliini on kaupunki, jonka myrskyisä historia hakee vertaistaan. Et voi vierailla Berliinissä ilman pientä kävelyä “Häpeämuurin”, Berliinin muurin jäänteiden, vierellä. Muuri on kaupungin lähihistorian kiistämätön symboli. Tämän Rautaesiripun jäännökset ovat olleet myynnissä turisteille pieninä palasina jo 20 vuoden ajan. Muuri on melkein kokonaan hävinnyt, mutta kaupunki on luonut historiallisen matkan menneeseen 29 opastaulun avulla.

Checkpoint Charlie on museo niille, joita tämä luku Berliinin historiassa kiinnostaa. Checkpoint Charlie oli rajapyykki Itä- ja Länsi-Berliinin välillä. Tämä museo tarjoaa pysyvän näyttelyn Berliinin muurin historiasta.
Osoite: Friedrichstraße 43-45, D-10969 Berlin-Kreuzberg
Voit myös löytää tietopalvelukeskuksen, joka tarjoaa vaikuttavan arkiston Rautaesiripun historiasta.
Osoite: Bernauer Strasse 111, 13355 Berlin-Mitte.

Toinen kaupungin symboli, jota ei ole syytä unohtaa, on Brandenburgin portti vuodelta 1791. Kylmän sodan aikaan se oli kaupungin itäosassa. Vain jalkakulkijat pääsevät portille, jonka läpi voi kulkea vapaasti.

Jos pidät enemmänkin taiteesta, ota kyyti museosaarelle (Island of Museums). Se on Spree-joen saari, jolla sijaitsee useita museoita, mukaan lukien Old Museum ja Old National Gallery. Kunnostussuunnitelmat ovat jo tehtynä tuleville vuosille, sillä osa näistä  museoista on tuhoutunut vuosien saatossa. Berliinin katedraali sijaitsee myös saarella.

Historiaosuuden päätteeksi saatat haluta vierailla East Side Galleriassa, joka sijaitsee Oberbaum -sillan ja Gare de l’Est ‘n välissä. Tämä ulkoilmagalleria sisältää satoja töitä useilta kansainvälisiltä taiteilijoilta, jotka olivat inspiroituneet Muurin murtumisesta. Museoalue on 1,3 km pitkä. Valitettavasti saasteet ja graffitit ovat vaurioittaneet tätä kansallismonumenttien kokoelmaa pahoin, mutta kunnostussuunnitelmat ovat kehitteillä.

Miellyttävimmistä kaupunginosista sinun tulee muistaa ainakin Mitte, erityisesti Unter den Linden -katu (Berliinin vastine Champs Elyseelle). Siellä on monumenttejä kuten Reichstag -valtiopäivätalo, joka avattiin vuonna 1894 Saksan parlamenttinä. Se tuhoutui 1933 tulipalossa, mutta avattiiin uudelleen 1999 maineikkaan arkkitehdin Norman Fosterin uudelleen toteuttamana.

TV-torni (Fernsehturm Berlimner), Berliinin korkein torni, tarjoaa henkeä salpaavat näkymät yli kaupungin kahdelta panorama-näköalatasanteeltaan, 203 ja 207 metrin korkeudesta. Tulet huomaamaan, että Berliini ei ole läheskään niin betonikaupungin kaltainen kuin jotkut kuvittelevat. Itse asiassa Berliinissä on lukuisia viheralueita. Suosittelemme, että varaat lippusi verkossa välttääksesi pitkän jonotuksen TV-tornille, koska se on yksi Berliinin vilkkaimmista nähtävyyksistä.

Jalkapallofanit voivat haluta vierailla vuoden 2006 MM-kisoja isännöinneellä Berliinin Olympiastadionilla.