Seuraava talvilomasi: Saksan villi karnevaaliaika

Julkaistu 22 huhtikuu 2016

Hostellit - Saksan villi karnevaaliaika

Saksan karnevaaliaika alkoi taas, kuten aina, 11. marraskuuta tasan kello 11.11 ja päättyy tuhkakeskiviikkona. Huono uutinen on kuitenkin se, että olet missannut 2015-2016 kauden. Hyvät uutiset? Me aiomme vakuuttaa sinut menemään ensi vuonna. Kannattaa suunnitella vuoden 2016-2017 matka ajoissa, ennen kuin parhaat hostellit varataan täyteen – kuten aina käy.  

Minne ja milloin

Vaikka kausi kestää käytännössä koko talven, ehdottomasti paras aika suunnata Saksaan on laskiaistiistai, jolloin katujuhlat, paraatit, karnevaalit ja naamiaiset ilmestyvät kaikkialle maahan.

Mitä tulee “milloin” kysymykseen, karnevaalin hienous on siinä, ettei sillä oikeastaan ole väliä, minne päin Saksaa menet – törmäät perinteisiin juhliin ja traditioihin, missä tahansa oletkin. Siitä huolimatta, tapoja on erilaisia, mistä kannattaa olla tietoinen: kirkumista aiheuttavan hauska Fastnacht Etelä-Saksassa, ja koreat Karneval-paraatit ja naamiaisjuhlat, jotka häkellyttävät aistit Länsi-Saksassa, erityisesti Reininmaalla.  

Karneval

Karnevalia varten, varaa hostelli Bonnista tai Dusseldorfista, Aachenista tai Kölnistä, joka on paras vaihtoehto. Köln todella on karnevaalihuvin keskipiste, ja siellä naamiotanssiaisia ja naamiaistapahtumia on koko kauden ajan. Karneval-viikonlopun ajan, juhlat täyttävät kaupungin kadut ja baarit ovat auki ympäri vuorokauden naamiaisasuihin pukeutuneille juhlijoille. Viikonlopun kohokohta on valtava paraati Rosenmontagenina, laskiaissunnuntain jälkeisenä maanantaina. Lähtien liikkeelle kaupungin eteläpuolelta, karnevaalilavat kulkevat keskustan halki, ja niiltä heitetään kukkia, suklaata ja makeisia – ja satunnainen pullo partavettä – kadunvarsille kokoontuneille tuhansille naamioasuisille katsojille.  

Fastnacht

Etelä-Saksassa juhlitaan hieman eri lailla, siellä tärkeä on Fastnacht. Se keskittyy vähemmän uskontoon ja monet ihmiset pukeutuvat noidiksi ja piruiksi, jotka ovat päättäneet ajaa pitkän, kylmän talven pahat henget hus hemmettiin. Monilla perheillä on puiset naamiot, jotka ovat olleet suvussa sukupolvia, ja ne kaivetaan esiin joka vuosi esiteltäväksi kaupungin kaduilla.

Rottwellin pikkukaupungissa Baden-Württemburgissa on kuuluisin Fastnacht paraati. Narrit tervehtivät toisiaan ilonhuudoilla ja huutelevat ei-narreille. Ulkopuolisten korviin ilman täyttävät puunaamioisten narrien ja hölmöjen kirkaisut, taisteluhuudot ja ‘hu-hu-hu’-huudot – narrin kutsut. Jos kaipaat perinteitä, niitä löytyy Rottweilin narrien paraatista. Varaa ajoissa hostelli läheisestä Schömbergin kaupungista.

Missä ikinä juhlitkaan karnevaalia, kaikki juhlallisuudet loppuvat keskiyöllä laskiaistiistaina. Seuraavana päivänä tuhkakeskiviikkona on vakavan kauden ja pääsiäistä edeltävän paaston alku.