Miksi Saksa kannattaa nähdä junan kyydistä

Julkaistu 29 maaliskuu 2016

Hostellit - InterRail-matka

 

Suunnitteletko tälle vuodelle InterRail-matkaa?Pyysimme matkatoimittaja ja raide-eksperttiä Jools Stonea kertomaan suosikkijunamatkakohteestaan Euroopassa…

Vuosien ajan InterRail on dominoinut markkinoita nuorten kesämatkailutapana, junamatkan ollessa tärkeä aikuistumisriitti monelle reppureissaajalle. Nykyään passi ei enää ole yhtä lyömätön kukkarolle kuin ennen, mutta Euroopan junamatkailusta ei kannata luopua ihan vielä. Sen sijaan, että reissaisit kieli vyön alla yrittäen nähdä mahdollisimman paljon mahdollisimman monesta maasta parin viikon aikana, mikset suunnittelisi yhden maan junamatkaa? Kun valitset yhden maan ja pysyt siinä, saat paremman käsityksen maan kulttuurista ja opit luultavasti myös enemmän paikallista sanastoa.

Se minne suuntaat, on väistämättä erittäin henkilökohtainen päätös, mutta itse suosittelisin Saksaa, joka on erityisen sopiva ensikertalaisille reilaajille, koska siellä on mantereen suurin raideverkosto. Lisäksi voit nyt matkustaa Lontoosta Kölniin Brysselin kautta viidessä tunnissa, mikä tekee junasta varteenotettavan vaihtoehdon lentämiselle.

Myös Saksan sijainti Euroopan sydämessä on ihanteellinen lyhyille päiväretkille rajan yli esimerkiksi Puolaan, Itävaltaan ja Tšekin tasavaltaan.

Erittäin sulava toiminta

Kyseessä saattaa olla aikamoinen stereotyyppi, mutta Saksan maine tehokkuudesta pätee ainakin, mitä tulee sen juniin. Kansallinen raideyhtiö D Bahn väittää, että 90% heidän junistaan saapuu viiden minuutin sisällä aikataulun ajasta, ja lakkoilu on yhtä harvinaista kuin keinuhevosen kakka.

Deutsche valinta

Useimmat matkaajat suuntaavat kaupunkeihin, ja hipsterien päämajassa Berliinissä, elektronisen musiikin kuumassa kaupungissa Düsseldorfissa ja historiallisessa, kaljan kastelemassa Münchenissä kannattaa ehdottomasti viettää jonkin verran aikaa. Mutta maassa on paljon enemmänkin tutkittavaa, Reinin jokilaakson viinitiloista ja yliopistokaupungeista Etelä-Bavarian alppinäköaloihin ja Baltian rannikon kalkkikalliojyrkänteisiin ja hiekkarantoihin. Rautatieverkon laajuuden ansiosta on helppo päästä maaseudun kaupunkeihin, jotka ovat täynnä oman alueensa uniikkia tunnelmaa.

Matkasapuskaa

Saksalla ei ehkä ole Euroopan parasta kulinaarista mainetta, mutta se itse asiassa toimii eduksesi, kun olet reppureissaamassa. Muutamalla eurolla koneesi käynnissä pitävistä pretzel- tai currywurst-kojuista ei ole pulaa ja monet kaupungit ovat täynnä imbisseja, jotka tarjoavat huippuluokan kebabia.

ICE ICE baby

Niille, joita ei haittaa panostaa parempaan laatuun, Saksan huippunopeat ICE-junat ovat yksiä Euroopan parhaista. Jopa standardiluokassa istuimet ovat isoja ja mukavia ja ilmainen wifikin on melko luotettava. Näillä junilla voit matkustaa Berliinistä Kölniin vain neljässä tunnissa, tai Münchenistä Stuttgartiin vähän yli kahdessa.

Yöjunat

Makuuvaunupalvelua on leikattu viime vuosina, mutta Saksa on urheasti säilyttänyt omansa useimpien suurten kaupunkien välillä. Ne ovat kätevä tapa kulkea pitkiä matkoja nukkuessasi (tai ehkä totuudenmukaisemmin, kun horjut tietoisuuden rajamailla liian monen Jägermeisterin jälkeen). Hinnat lähtevät noin 60 eurosta, jonka maksaa punkka viiden muun kanssa jaettavassa hytissä. Kattavalla Man in Seat61 sivustolla on yksityiskohtaiset oppaat kaikista vaihtoehdoista.  

Hostelliperinne

Saksa on nuorisohostellien synnyinmaa, joten siellä on lyömättömiä paikkoja, joissa viettää yönsä. Opettaja Richard Schirrmann perusti maailman ensimmäisen nuorisohostellin vuonna 1912 Pohjois-Reininlaakson kaupunkiin Altenaan.

Nykyään halpojen hostellien ja budjettihotellien välillä on hyvin vähän eroa, ja Saksassa ei ole pulaa kummistakaan. Useimmat suurten kaupunkien keskustat ovat pullollaan hostelleja, joten haetpa sitten punkkaa makuusalista, yksityishuonetta tai ryhmämajoitusta, löydät taatusti jonkin paikan, joka täyttää vähintään perusvaatimuksesi, ellei jopa ylitä niitä.

Jools Stone on freelancematkatoimittaja Brightonista, joka nauttii raidematkailusta, synkistä sarjakuvakirjoista ja surisevista amerikkalaisista bändeistä. Käy hänen sivullaan Railway Stays, mistä löydät lisää inspiraatiota.