Mitä kannattaa syödä, kun olet hostellilomalla... Ruotsissa

Julkaistu 2 tammikuu 2021

Ruotsalainen ruoka on upea yhdistelmä keveyttä ja runsautta, johon maan vaihtelevat lämpötilat ja pitkä rannikko ovat vaikuttaneet. Mieti uskomattoman tuoretta kalaa, happamia suolakurkkuja, kirpeitä happamanmakeita marjoja ja täyttäviä liharuokia. Jos olet niin onnekas, että olet suuntaamassa hostelliin Tukholmaan, Göteborgiin tai mihin vaan Ruotsin kaupunkiin, näitä kannattaa maistaa…

 

Silakka

Fried Herring!

Jos olosi on urhea, voit maistaa surströmmingiä, kuuluisaa pilaantuneenhajuista, käynyttä silakkaa – jota syödään aina ulkona, ilmiselvästä syystä. Mutta me pidämme enemmän klassisesta tavasta: paistettua silakkaa kermaisen perunamuusin ja puolukkakastikkeen kera. Tukholmassa on mahtava ruokavaunu Slussenin aseman ulkopuolella, joka ei muuta myykään – loistava vatsan täyttämiseen reppureissaajan budjetilla. Liemeen säilötty silakka (sill) on erittäin suosittua myös.

 

Lihapullat

Stockholm

Unohda Ikea. Huonekalukaupan kanttiini on ehkä tehnyt ruotsalaiset lihapullat tunnetuiksi, mutta oikeat pullat ovat paljon, paljon parempia. Ne on yleensä valmistettu naudan- ja porsaanjauhelihojen sekoituksesta, ja ne tarjoillaan paksussa kastikkeessa, jonka lihan mehut ovat maustaneet. Niissä on rikas, syvä maku ja mehevä koostumus, ja siksi ne ovat täydellistä lohturuokaa. Ne tarjotaan yleensä perunamuusin, ja - arvasit oikein - puolukoiden kera.  

 

Korvapuustit

Bulle

Suomenkielessä ei ole sopivaa käännöstä ruotsin kielen “fikalle”, iltapäiväkahvit tulee ehkä lähimmäksi, mutta se ei silti ole sama kuin mitä kahvin, makeiden herkkujen ja seurustelun yhdistelmä ruotsalaisille merkitsee. Fikabröd (kahvileipä) voi olla mitä vain, mutta korvapuustit ovat ikisuosikki – pehmeitä, mausteisia rullia, joiden päällä on rapeaa sokeria. Ne piristävät kummasti.

 

Perunapannukakut

rårakor

Tulet kohtaamaan kahdenlaisia perunapannukakkuja. Rårakor eli röstiperunat on kasattu pelkistä raastetuista perunoista, ilman kasassa pitäviä ainesosia, raggmunk taas saadaan pysymään koossa leipomalla ne taikinaksi ja paistamalla ne voissa. Ne tarjotaan yleensä porsaanlihan ja puolukoiden kanssa. Mitä rapsakampi ulkokuori, sitä parempi – röstiperunoiden hieman rapeampi koostumus tekee niistää täydellisen lisukkeen pehmeille lihapullille. Ihan totta, täällä valuu jo kuola.   

 

Ravut

92

Jo yövyt ruotsalaisessa hostellissa elokuussa, tulet todennäköisesti huomaamaan vuosittaisen ruokaperinteen. Loppukesä on rapujen sesonkia, ja ruotsalaiset tykkäävät järjestää sen kunniaksi juhlat. Maukkaat pienet äyriäiset keitetään liemessä ja tarjotaan vähien lisukkeiden – usein vain paahto- ja näkkileivän ja tuoreen tillin kera. Ravut huuhdotaan alas oluella ja akvaviitillä. Rapujuhlat ovat sotkuisia, ja saatat päätyä itsekin olemaan hieman sekaisin.