Mitä kannattaa syödä, kun olet hostellilomalla... Limassa, Perussa

Julkaistu 22 huhtikuu 2016

Perulainen ruoka on kiehtova sekoitus etelä-amerikkalaisia, eurooppalaisia ja aasialaisia makuja, ja vaikka sen koko ajan huhutaan olevan seuraava “it-juttu”, muiden maiden väki ei vielä ole ottanut siitä koppia. Joten, jos tahdot olla aikaasi edellä – ja mikä tärkeämpää, ahtaa napaasi fantastista ruokaa – kannattaa etsiä hostelleja Limasta, Perun, ja mahdollisesti koko latinalaisen Amerikan gastronomisesta pääkaupungista. Kaupunki nauttii parhaillaan jonkinasteisesta turismibuumista, kun reppureissaajat ja turistit hitaasti heräävät tajuamaan, että he voivat nauttia upeasta kulinaarisesta kulttuurista historiallisten nähtävyyksien, kuten Plaza Mayorin aukion ja San Francisco -katedraalin ohella.

Tässä vinkkejä, mitä kannattaa maistaa, kun saavut kaupunkiin…

Lomo Saltado

Hostellit - Lomo Saltado

 

Tämä pikaisesti paistettu tulinen naudanliharuoka yhdistää perinteisiä Aasian makuja uuden maailman hienostuneisuuteen. Jokaisella perulaisella äidillä on oma versionsa tästä klassikosta. Ja niin on kaikilla ravintoloillakin. Käyttäen makeita ja happamia ainesosia, jotka ovat saapuneet maahan kiinalaisten siirtolaisten mukana 1850-luvulla, liha marinoidaan soijakastikkeella ja valkosipulilla, joskus myös juustokuminalla, ja wokataan jalapenoviipaleiden, sipulin, ja joskus perunan kanssa, ja tarjoillaan riisi- tai paistettu perunakeon päältä.  

Ceviche

Hostellit - Ceviche

 

Todella ikimuistoinen ceviche on mahdollista valmistaa vain vastapyydetystä kalasta, joka marinoidaan sitrushedelmien mehussa ja tulisissa mausteissa. Sitrusmehulla tuoreen kalan kypsyttämisen taide saapui Peruun espanjalaisten kolonialistien mukana vuosisatoja sitten. Jotkut tosin väittävät, että tapa olisi jo kaksi tuhatta vuotta vanha. Koska sitten se keksittiinkään, siitä hetkestä lähtien, Liman lounasaika ei ole palannut entiseen. Vuosien saatossa täydellistetty ceviche on nyt parhaimmillaan maistettuna Punta Azul -ravintolassa Avenue Primaveralla, missä rahalleen saa kunnon vastiketta.

Causa

Hostellit - Causa

 

Kuvittele kääretorttu, joka on valmistettu tulisesta chilistä, limestä ja muussatusta perunasta, ja täytetty kanalla, oliiveilla tai merenelävillä. Se on perulainen sekamelska nimeltä Causa. Koska se syödään kovaksikeitettyjen munien, avokadon ja salaattikeon kera, sitä voi ajatella mausteisena, värikkäänä perunasalaattina.

Lucuma

 

Hostellit - Lucuma

Lucuma on Perun hedelmistä kaikista arvostetuin, ja se maistuu vaahterasiirapin ja bataatin yhdistelmältä. Kovan avokadomaisen kuoren vuoksi, sitä ei voi vain poimia puusta ja haukata – sen sijaan, tilaa pari palloa lucumajäätelöä tai lucumajogurttijäätelöä tai vaikka aamupalasmoothie, ja ota rento asento ja anna kaupungin äänten ja tuoksujen virrata yllesi.

Rocoto relleno

Hostellit - Rocot relleno

Nämä ovat täytettyjä paprikoita perulaiseen tapaan. Arequipasta, Kaakkois-Perusta peräisin oleva rocoto relleno on hyvin tulinen ruokalaji. Siihen käytetyt paprikat ovat huomattavasti tulisempia kuin makeammat paprikat, joihin amerikkalaiset ja eurooppalaiset ovat tottuneet. Tyypillisessä reseptissä on rusinoita, ripaus paprikaa ja juustokuminaa, paljon mehukasta naudanlihaa, hienonnettu, kovaksikeitetty muna ja kasa oliiveja ja juustoa. Hyvä paikka maistaa rocoto rellenoa on budjettiystävällinen Cafe de la Paz, Calle Limassa.