Matkavakuutus reppureissaajalle: aloittelijan opas

Julkaistu 21 tammikuu 2017

Hostellit - Laskuvarjo

Kuvateksti: Ajattele matkavakuutusta laskuvarjona… Ja jos ajattelet laskuvarjohyppyä, hanki vakuutus

 

Hyvän reppureissaajan vakuutuksen tulisi kattaa hyvin hoitokulut ja kotimaahan palautus – että pääset kotiin jatkuvaan hoitoon, jos pahin tapahtuu. Mutta sillä pääset vain alkuun. Reppureissaajia havittelevia vakuutusyhtiöitä on kymmeniä ja niiden tuotteissa voi olla isojakin eroja. Jotkut vakuutukset kattavat vain tietyt alueet, kun taas toisissa on aikaraja. Siksi on erittäin tärkeää harkita tarkkaan ennen matkaa, minkälaista turvaa tarvitset, ja paras tapa tehdä niin, on miettiä millainen reppureissaaja tulet olemaan.

Välivuotta viettävä keltanokka

Astut suureen maailmaan ensimmäistä kertaa, ja teet sen yksin, tai parin muun ensikertalaisen kanssa. Pakkaat luultavasti enemmän kuin tarvitset, usein ottaen mukaan lohtuesineitä, joita raahaat mukana, kunnes tajuat, ettet tarvitse niitä.

Varkausvakuutuksen tulisi olla korkealla tärkeysjärjestyksessäsi. Varkaat ovat hyviä huomaamaan ensikertalaisia ja suhteellinen naiiviutesi saa sinut hieman suurempaan vaaraan kuin kokeneet matkaajat (vaikka kuka tahansa voi tietysti joutua varkauden uhriksi). Vaikka kyseessä olisi vain oma mielenrauhasi, kannattaa hankkia vakuutus, joka saa sinut takaisin jaloillesi mahdollisimman nopeasti.  

Pienenä sivuhuomautuksena, älä ota mukaan mitään, minkä kadottaminen särkisi sydämesi. On mahdollista, että kaikki menee hyvin, mutta riski ei ole ottamisen arvoinen.

Tekniikkanörtti

Haluat pitää laitteesi mukanasi, jotta voit hukuttaa kotiin jääneet ihmiset ja sinua sosiaalisessa mediassa seuraavat päivityksiin seikkailuistasi. Tai ehkä olet aloitteleva tai melkein ammattimainen kirjoittaja tai valokuvaaja, joka muuttaa kokemuksensa rahavirraksi. Joka tapauksessa, jos aiot varustautua GoPro:lla, tabletilla, älypuhelimella ja mahdollisesti jopa kauko-ohjattavalla lennokilla, kannattaa varmistaa, että vakuutuksesi on sopiva – muista, että monet vakuutukset eivät automaattisesti korvaa huipputekniikkaa. On mahdollista, että sinun täytyy toimittaa vakuutusyritykselle valokuva, mallinumero ja sarjanumero jokaisesta laitteesta, jonka suunnittelet ottavasi mukaan.

Adrenaliininarkkari

Jos lentokoneista heittäytyminen, kalliojyrkänteiltä hyppääminen tai luolien tutkiminen on ajatuksesi reppureissuseikkailusta, olet iloinen kuullessasi, että monien vakuutusyhtiöiden vakiosopimukset korvaavat suuren osan aktiviteeteista ja urheilulajeista. Mutta aina tulee lukea myös pikkuprintti. Aktiviteetit voivat tarkoittaa vain kävelemistä, vaeltamista ja retkeilyä. Tai vakuutuksessa voi olla tiettyjä rajoja. Se voi kattaa vaeltamisen, mutta vain 2000 metriä merenpinnan yläpuolella; tai sukeltamisen, mutta vain 30 metrin syvyyteen. Benji-hypyt ja erämaahiihto voivat olla täysin pois laskuista.

Suosittelemme etsimään seikkailuihin tai extreme-urheilulajeihin erikoistuneen urheiluvakuutusyhtiön, tai lisäämään extreme-urheilulajilisän tavalliseen vakuutukseen. Se voi olla huomattavasti kalliimpaa, mutta sinä (ja kaikki läheisesi kotona) saavat mielenrauhan tietäen, että vaikket olisi turvassa, ainakin sinut on turvattu.

Vapaaehtoinen

Useimmat vapaaehtoisohjelmat kestävät vuoden, joten vakuutukset tapaavat olla saman mittaisia. Jos olet vapaaehtoisena pidempään, muista pidentää vakuutustasi. On tärkeää myös ottaa huomioon, missä olet – vapaaehtoistyön luonteen huomioon ottaen on mahdollista, että vierailet maassa, jonka vakuutusyhtiö on määrittänyt korkean riskin maaksi. Jos olet vapaaehtoisena hyväntekeväisyysjärjestön kautta, kannatta kysyä heiltä osallistumaasi projektiin räätälöityjä neuvoja.  

Hengellinen reppureissaaja

Et ole materialisti. Annat maailman ohjata sinua reppureissullasi, ja et tarvitse paljoa, paitsi ehkä liukumattomat joogasukkasi. Kun annat kohtalosi planeettamme käsiin, kodin mukavuudet ja tekniset vempaimet ovat kaukana mielestäsi, mutta sinun tulisi silti varmistaa, että sinulla on kunnon vakuutus, joka kattaa sairaalalaskut ja hätäevakuoinnin. Etsi vakuutusyhtiö, joka maksaa sairaalalaskut suoraan, ettei sinun tarvitsee miettiä raha-asioita paikan päällä.

Bilettäjä

Monet paikat eivät hyväksy kortteja, joten käteinen on ainoa vaihtoehtosi klubeilla ja baareissa. Jos aiot vaihtaa kunnolla viihteelle, on todennäköistä, että kadotat estosi (tai lompakkosi) ja sinun täytyy korvata menettämäsi varat, kun heräät aamulla. Joten sen varmistaminen, että vakuutuksesi kattaa korttisi tai rahojesi kadottamisen, on erityisen tärkeää.

Halvemmat vakuutukset eivät yleensä kata käteisen kadottamista, joten kalliimpi sopimus pienemmällä omavastuulla on kannattava. Kun luet vakuutussopimuksesi pikkuprinttiä, pidä silmällä kuinka paljon käteistä korvataan, ja mikä on omavastuu, ennen kuin vakuutusyhtiö kaivaa kuvettaan.

Pidä myös mielessä, että jotkut vakuutusyhtiöt eivät korvaa tapahtumia, jotka olivat seurausta alkoholin tai huumausaineiden vaikutuksesta.

Minkälaisen vakuutuksen valitsetkin, valitse jotakin. Pahin, mitä voit tehdä, on lähteä matkaan ilman minkäänlaista vakuutusta. Vaikka et tarvitsisi sitä, saat mielenrauhan ja kotiin jäävät tuntevat olonsa turvallisemmaksi.