Miten saada uusia ystäviä: Ujon reppureissaajan opas

Julkaistu 29 maaliskuu 2016

Hostellit -

Yksi oletus reppureissaajista täytyy kyseenalaistaa ja se on tämä: he ovat kaikki itsevarmoja. Se, että jokaisen, joka uskaltaa astua tuntemattomaan ja asua jaetuissa makuusaleissa tuntemattomien kanssa, täytyy olla luonnostaan itseluottamusta täynnä ja sosiaalinen.    

Se kuulostaa vakuuttavalta, mutta se ei kuitenkaan ole totta. Olemme tavanneet matkailijoita, jotka mieluummin uppoutuvat kirjaan kaupungista, jossa ovat, tai juovat kahvia kahvilan nurkassa, kuin lähtevät baareihin. Osa lukijoistakin varmasti tunnistaa olevansa tällainen matkailija.

Sen, että on hiljaisempi ja ujompi, ei pitäisi estää ketään suuntaamasta hostellien täyttämään maailmaan. Jos aidosti pidät enemmän omasta seurastasi, etsi pienempiä hostelleja, joissa yöpyy ennemmin perheitä ja pariskuntia kuin sellaisiin, missä on suuret yhteiset tilat ja säännölliset teemaillat – on todennäköisempää, että löydät niistä hiljaisen paikan, missä sinun jätetään omien juttujesi pariin.  

Ja jos olet sellainen ujo matkaaja, joka haluaa sittenkin saada uusia ystäviä, sinulle on olemassa strategioita, joista voi olla apua. Tässä muutama asioita, joita kannattaa koettaa:

Ilmoittaudu kävelykierroksella tai pubiryömintään

Yhteinen toiminta tekee keskustelusta paljon helpompaa. Asioita, joista voitte puhua, on loputon virta – uudet kokemukset, uudet nähtävyydet, hauskat hetket. Sinun ei tarvitse pähkäillä puheenaiheita, sillä ne ilmaantuvat luonnollisesti. Yksinkertainen ”Eikö olekin uskomatonta?” tai “Onpa kaunista!” rikkoo jään.

Kysy avoimia kysymyksiä

Vältä kliseisiä aloituksia, kuten “Mikä sinun nimesi on?” tai ”Mistä olet kotoisin?”. Ne ovat todella ilmiselviä ja voivat usein tuntua tylsiltä. Sen sijaan, että kalastat yhden sanan vastauksia, pyydä tarinoita – kysy joltakin mitä hän on tehnyt päivän aikana, mitkä hänen huomiset suunnitelmansa ovat, ja paljonko hän on seudusta jo nähnyt. 

Etsi rekvisiittaa

Kiinnitä huomiota siihen, mitä ihmisillä on päällään tai mukanaan. Ne ovat vinkkejä siitä, mistä he ovat kiinnostuneita ja niistä saa aikaiseksi hyvän jutustelun. Kertomalla kohteliaisuuden ja avaamalla keskustelun, vaikutat tosi ystävälliseltä. 

  • Onpa hieno kamera! Mikä on paras tähän mennessä ottamasi kuva?
  • Hei, hieno t-paita. Mistä ostit sen?
  • Onpa erikoinen kaulakoru/rannekoru. Mistä löysit sen?
  • Oletko jo käynyt XYZ:ssa? Mitä pidit?
  • Hassua, olin juuri [lisää sen paikan nimi, joka lukee keskustelukumppanisi t-paidassa]. Missä yövyit?

Voit tehdä tämän toisin päin myös – varmista, että sinulla itselläsi on päälläsi tai mukanasi jotakin, mitä ihmiset voivat kommentoida.  

Kiusalliset hiljaisuudet

Paras tapa välttää tai selvitä kamalasta, kiusallisesta tauosta, on kuunnella ja olla aktiivisesti mukana keskustelussa. Kun hiljainen hetki tulee, palaa takaisin johonkin, mistä puhuitte aiemmin ja lähesty sitä eri kautta.

  • Opiskelit siis historiaa. Missä yliopistossa?
  • Hyppäsit siis benjihypyn - en tiedä pystyisinkö itse siihen. Pelottiko sinua?

Näytä kokin taitosi (mutta ajoita se oikein)

Kokkaaminen voi olla ihanan sosiaalista, mutta ruuhka-aikaan hostellin keittiössä on usein liian kiireistä kunnon keskustelulle. Joten saavu paikalle ajoissa, kun paikalla on vain pari ihmistä kasaamassa aterioitaan.  

Ystävällinen ”Mmm, tuoksuu hyvälle” on helppo avaus… Mutta varo ettet vaikuta siltä, että kärkyt maistiaisia! Ala kokata omaa ruokaasi ja korkkaa ehkä pullollinen paikallista viiniä ja tarjoa muille kokeille lasillinen. Kuka voi vastustaa tuollaista tarjousta pastan kiehuessa?

Puhuttuanne resepteistä ja jaettuanne äitienne opettamat keittiöniksit – ja kun olette kaikki oppineet uusilta ystäviltänne uusia taitoja – istukaa yhdessä pöydän ääreen ja käykää ruoan kimppuun porukalla.  

Suuntaa baariin

Ajoitus on tärkeintä myös tässä. Jos isot ihmismäärät eivät ole vahvin puolesi, vältä perjantai-iltaa. Mene baariin aikaisemmin illalla tai viikolla. Kun on hiljaista, baari on loistava paikka tavata ihmisiä rauhassa drinkin äärellä. Ja taas, mieti käsinkosketeltavia keskustelun aloittajia – laita päälle mielenkiintoinen t-paita, ota mukaan suosittu kulttikirja, tai käy läpi parhaita kuviasi.

Ala luovaksi

Okei, tuskin aiot matkustaa maalaustelineen ja maalituubien kanssa. Mutta luonnoslehtiötä ja muutamaa kynää on helppo kuljettaa mukana, ja ne ovat loistava puheenaihe. Suuntaa yhteiseen olohuoneeseen tai terassille ja ala piirrellä. Ihmiset näkevät mitä olet luonut, arvostavat sitä ja hyppäävät keskusteluun. Sama onnistuu millä tahansa taiteen muodolla tai käsityöllä: kutominen, virkkaaminen, origami, lista jatkuu…

Hymyile ja ole iloinen

Lopuksi, tämä saattaa olla tärkein neuvo. Hymyile! Kun hymyilet, ihmiset lämpiävät sinulle. Niin yksinkertaista se on.

No niin, menehän. Kerää rohkeutta ja asetu tarjolle. Kun olet aloittanut ensimmäisen keskustelusi, loppu sujuu paljon helpommin.