Barcelonan kaupunginosat, joissa turistit eivät käy, vaikka heidän kannattaisi

Julkaistu 29 maaliskuu 2016

Hostellit - Sarrià
© Copyrights: Jorge Franganillo

Sarrià, yläluokkainen, mutta kylämäinen naapurusto

Jos olet reppureissaajana Barcelonassa, yövyt todennäköisimmin yhdessä kaupungin keskustan hostelleista – Cuitat Vellan vanhalla alueella, nuhruisessa, monikulttuurisessa Ravalissa, trendikkäässä Graciassa tai Eixamplen eleganteilla kaduilla, ja olet joka tapauksessa jo nähnyt suurimmat nähtävyydet ja kyllästynyt vanhassa kaupungissa eksymiseen. Tässä on siksi muutamia ei niin tunnettuja alueita, joita kannattaa tutkia.   

Sant Andreu

Monet Barcelonan paikallisetkaan (paitsi ne, jotka asuvat siellä) eivät ole käyneet Sant Andreussa, mutta koska se on vain 15 minuutin metromatkan päässä kaupungin keskustasta, ei ole syytä olla vierailematta siellä. Sant Andreu de Palomar, kuten muutamat muutkin Barcelonan kaupunginosat, oli ennen itsenäinen kylä, kunnes laajeneva kaupunki nielaisi sen vuonna 1897. Vielä nykyäänkin se on säilyttänyt kylämäisen tunnelmansa. Ensimmäinen asia, jonka huomaat poistuessasi metroasemalta, on alueen upea kupolikirkko, joka on aivan erilainen kuin kaupungin muut kirkot. Harhaile kaduilla nähdäksesi Sant Andreun perinteiset kaupat, sen söpön, värikkään arkkitehtuurin ja sen vanhan torin, ja suuntaa sitten Sant Paciàn kirkkoon, josta löydät aidon Antoni Gaudín mosaiikin.

Sarrià

Sarrià on Barcelonan varakkaiden asukkaiden suosima yläluokkainen kaupunginosa, mutta se on säilyttänyt alueelle ominaisen tunnelman. Se oli itse asiassa viimeinen kaupunkiin liitetty kylä vuonna 1921. Nykyään Sarriàssa on elegantteja kaupunkikoteja, art nouveau -huviloita ja vanhoja perinteisiä myymälöitä. Näkemisen arvoisia kohteita siellä ovat vuosisatoja vanha katettu tori ja Torre Bellesguard – keskiaikainen linnamainen rakennus, jonka kukas muukaan kuin Gaudí suunnitteli, ja joka avattiin yleisölle ensimmäisen kerran vuonna 2014.

Horta-Guinardó

Jos tuntuu siltä, että haluat poistua kaupungista hetkeksi ja suunnata kaupunkia ympäröivälle rauhalliselle maaseudulle, Horta-Guinardó on oikea paikka. Se sijaitsee Barcelonasta koilliseen, on vuorien ympäröimä ja täynnä vihreitä kukkuloita ja avaraa aukeaa tilaa. Täällä voit kuljeksia hurmaavien vanhojen aukioiden halki, mukaan lukien erittäin perinteisen Plaza d’Eivissan, ja vierailla 1700-luvun uusklassisessa Parc del Laberintissa, missä on tyylikäs labyrintti.

Poblenou

Rannikon Poblenoussa keskustasta itään, oli ennen vain tehtaita ja kutomoita täynnä oleva merimieskaupunki. Nykyään se on pikkuhiljaa keksinyt itsensä uudelleen – löydät sieltä mielenkiintoisen sekoituksen vanhoja tehdasrakennuksia ja hienostunutta arkkitehtuuria, josta Barcelona on tunnettu. Jotta pääsisit kunnolla alueen tunnelmaan, kävele pitkin sen puiden reunustamaa Ramblaa, joka on täynnä kadunvarsikahviloita ja suuntaa sitten nousevalle 22@-alueelle. 22@:ta on verrattu piilaaksoon, sillä sinne on syntynyt uuden ajan teknologiafirmoja, jännittäviä start-upeja, designyrityksiä ja hienoja kimppatyötiloja.