Miten reissussa pysytään ystävinä: Osa 2: Miten pelastaa ystävyys, kun kaikki leviää käsiin

Julkaistu 29 maaliskuu 2016

Hostellit - Ystävyyttä matkalla

 

Kuten kerroimme osassa 1, matkalla oleminen voi aiheuttaa kitkaa – vaikka olisit reissussa vakaan, parhaan ystävän, jonka kanssa et ole ennen riidellyt, kanssa. Riitelittepä sitten ala-arvoisesta majoituksesta, lämpöön uupumisesta, siitä mitä nähdä, tai jostain niin merkityksettömästä kuin kartanlukutaidot, tässä neuvoja, mitä tehdä, kun kaikki menee pieleen…

Matkusta yksin vähän aikaa

Yksin matkustamisella on monia ilmiselviä ja ei-niin-ilmiselviä etuja: olet kontrollissa, voit tehdä mitä haluat, milloin haluat, eikä sinun tarvitse välittää muista ihmisistä, kun asiat menevät pieleen. Jos haluat herätä tosi aikaisin katsomaan auringonnousua, ottaa nokoset iltapäivällä tai mennä nukkumaan aikaisin, voit niin tehdä. Jos haluat mennä samaan ravintolaan syömään samaa pizzaa tai kebabia joka päivä, voit tehdä niin. Voit vapaasti olla niin laiska tai vimmainen, kuin itse haluat. Mutta samalla se muistuttaa siitä, mitä sinulta puuttuu…

Alatko ikävöidä matkakamujasi? Niin varmaan hekin sinua

Yksin matkustamisen jälkeen saatat tajuta, että ikävöit pitkiä keskusteluja renessanssitaiteesta ja länsimaisesta filosofiasta, joita teillä oli, kun olitte reppureissaamassa Italiassa. Kaipasit ehkä seuraa, kun katselit vaikuttavaa auringonlaskua Kreikan saarilla tai olisit toivonut kumppania pitkille, väsyttäville bussimatkoille Argentiinan poikki. Jos sinusta on alkanut tuntua tuolta, niin on varmasti kamustasikin. Mikset tekstaisi tai mailaisi ja ehdottaisi olutta?

Kun palaat takaisin yhteen matkakumppaniesi kanssa, oppikaa tekemään kompromisseja

Jos rakastat kunnianhimoisia vaelluksia, mutta ystäväsi eivät, etsikää ratkaisu, joka sopii kaikille. Esimerkiksi, jos kävelette Inkapolkua Perussa, voisit kävellä kunnioitusta herättävän 43-kilometrisen patikointireitin yksin, ja ystäväsi voisivat yksinkertaisesti vaan hypätä junan kyytiin Cuzcosta. Joka tapauksessa kaikkien päätepysäkki on Machu Picchu, tarkoittaen sitä, että tapaatte kuitenkin päätepisteessä.   

Pääpointti on varmistaa, että kaikki voivat matkustaa heille sopivalla vauhdilla, tarkoittaapa se sitten 15 kilometrin vaeltamista päivässä, tai pelkästään julkisten kulkuneuvojen käyttöä. Kompromissien teko voi olla loistava tapa ylittää vanhat riidat ja välttää uusia, kun reppureissaat ystävien kanssa – se ei ole vain hieno taito oppia matkustamista varten vaan tuo taito säilyy sinulla koko loppuelämäsi ajan.

Älä pelkää ehdottaa suunniteltua yksinoloaikaa

Jos haluat mennä taidegalleriaan, mutta ystäväsi menisi mieluummin ruokamarkkinoille, miksette eroaisi muutamaksi tunniksi ja tapaisi toisenne myöhemmin? Muista, että on yhtä paljon kyse sinun lomastasi kuin heidänkin, joten älä tuhlaa aikaa tehdäksesi jotain, mistä et nauti, vain heidän vuokseen. Kun olette nähneet eri nähtävyyksiä ja tavanneet eri ihmisiä, teillä on paljon enemmän kerrottavaa toisillenne päivän lopuksi.