Terveyden perusteet: ensiaputarvikkeet, jotka kannattaa pakata reissulle mukaan

Julkaistu 19 lokakuu 2016

Hostellit - Ensiapupakkaus

 

Vaikka onkin hyvä olla varautunut, voi matkalääkintäpakkauksen kanssa mennä liiallisuuksiin – eräät reppureissaajat raahaavat hostelliinsa kokonaisen apteekin, mukaan lukien tarvikkeita, jotka on kiva olla olemassa, mutta jotka eivät ole välttämättömiä, kuten vitamiinitabletit ja yskänlääkkeet. Mielestämme alla listatut kuusi asiaa ovat jokaisen matkaensiapupakkauksen perusta, jota sopii tietysti täydentää omilla reseptilääkkeillä ja tarvittavilla kohdekohtaisilla jutuilla, kuten malarialääkkeillä ja vuoristotautilääkkeillä.   

Nesteytyslääke (esim. Dioralyte): Muista, että ripulin lopettavia lääkkeitä tulee ottaa vain silloin kun se on ehdottoman pakollista. Muulloin on parempi antaa sen mennä ohi itsestään – elimistösi yrittää päästä eroon pöpöstä, joten anna sen tehdä tehtävänsä, vaikka se olisikin epämiellyttävää. Muista vaan pitää nestetasapaino kunnossa juomalla paljon vettä ja ottamalla nesteytyslääkkeitä.

Ripulilääke (esim. Imodium): Edellisestä kohdasta huolimatta, pidä kuitenkin mukana ripulilääkettä sellaisia tilanteita varten, jolloin ripulista pitää päästä eroon hetkeksi. Mutta ole järkevä, on hyvä idea napata lääkettä ennen pitkää lento- tai bussimatkaa, mutta ei kaivaa niitä esiin ennen kuin menet bilettämään. Jos mahasi on kuralla, se on kuralla, pysy hostellissa ja lepää.

Antiseptiset pyyhkeet: Ne eivät ole korvike kunnolliselle pesulle, mutta ne ovat hyvä ensihoito pienille haavoille, erityisesti, jos olet jossakin, missä ei ole tarjolla puhdasta vettä. Pienestä haavasta ei sinänsä tarvitse olla kovin huolissaan, mutta tulehtuessaan se voi muuttua vaaralliseksi. Pyyhi se, peitä se puhtaalla siteellä tai laastarilla (katso alla) ja pese se heti kun saat käsiisi puhdasta vettä.

Laastari ja/tai sideharso: Tässä on taas kyse tulehduksen minimoimisesta. Älä pihistele näiden kohdalla, jos mahdollista – halvat laastarit, jotka toimivat hyvin, kun hengaat kotona, eivät pysy viittä minuuttia reissun päällä.  

Särky- ja tulehduslääkkeet (esim. parasetamoli and ibuprofeiini): Ne ovat käytännöllisiä, jos vilustut tai saat flunssan, sinulla on lämpöä tai allerginen reaktio. Ne tulevat tarpeeseen myös, jos nyrjäytät tai reväytät jotain, tai vaan heräät hirvittävässä krapulassa. Vakavat kuumeet tai allergiset reaktiot vaativat lääkärinhoitoa.   

Hyönteiskarkote: Tässä ei ole kyse vain malariahyttysten karkotuksesta – tarvitset karkotetta aina kun ympärilläsi inisee pistäviä olentoja, aina Länsi-Afrikan rannikolta kotoSuomen järviin ja brittiläisille terasseille. Purruksi joutuminen on yksinkertaisesti pyllystä, ja jos olet herkistynyt sille, siitä voi jäädä inhottavia, kutisevia paukamia.