Opaskirjat ovat täällä taas: reppureissaajan parhaan seuralaisen tervetullut paluu

Julkaistu 22 huhtikuu 2016

 Hostellit - Matkaoppaat

Tältä oikean matkailijan kirjahylly näyttää

Olipa kerran, opaskirjat – Lonely Planet, Rough Guide, Fodor’s – ne veivät koko maailman lomalle. Ne olivat reppureissaajan kompassi, hostelliyöpyjän matkaopas ja sohvamatkailijan inspiraatio. Aina kun saavuit hostellin makuusaliin, ne olivat sielläkin.

Matkaoppaat hallitsivat maailmaa 1900-luvun lopulla, ja kaikilla tärkeillä matkailutyypeillä oli kirjahyllyssään kaltoin kohdeltu, hiirenkorville luettu kirja Indonesiasta, Kanadasta, Australiasta, Euroopasta tai Afrikasta asetettuna ei-niin-hienovaraisesti esille. Mitä enemmän omasi oli ottanut osumaa, sitä pidemmälle olit matkustanut ja sitä kiinnostavampi olit.

Sitten internet tapahtui. Boom. Yhtäkkiä matkaopaskirja heitettiin pihalle, mutta mediatutkimusyritys Neilsenin mukaan myynnit Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa elpyivät hieman vuonna 2015. Iso-Britannian Financial Times -sanomalehti raportoi näin:

Ison-Britannian kirjamyynti ulkomaisten kohteiden opaskirjojen osalta nousi 4,45 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen. … Yhdysvalloissa opaskirjojen myynti putosi melkein 7 prosenttia vuonna 2014, mutta vuonna 2015 se elpyi niin, että kasvua tuli 1 %.

Kyse on tietysti pienestä toipumisesta, mutta se näyttää, miten matkaopas on edelleen hengissä, ja se riittää meille. Tässä muistutuksia siitä, miksi vanhat kunnon paperiversio-opaskirjat rulaavat…

1. Ne pitävät muistosi hengissä

Opaskirjasi säilyy sinulla koko loppuelämäsi ajan. Muut matkamuistot tulevat ja menevät, mutta rähjäinen vanha painoksesi elämäsi matkasta, kaikkine riipustuksineen marginaaleissa ja sivujen väliin tungettuine lippuineen tulee säilymään. Pistäpä paremmaksi, internet!

2. Onko karttaa? Matkaoppaissa on

4G-yhteyteen luottaminen on ihan ok… Mutta mitä tapahtuu, kun yhteys katoaa ja nettiin ei pääse? Olet tien päällä, yksin, ilman mitään. Miten löydät takaisin hostellille? Kaivat esiin luotettavan matkaoppaan kartan ja seuraat reittiä… Niin löydät perille.

3. Selaile, silmäile ja tee löytöjä

Oletko koskaan lukenut historiaosiota nettisivulta? Menet nettiin löytääksesi hetkellistä tietoa – keskimääräiset hinnat, matkakulut ynnä muut. Mutta suuntaatko nettiin lukeaksesi vierailemasi kohteen kulttuurista ja historiasta? Luultavasti et. Kirjat ovat erilaisia. Kun rentoudut oluttuopin äärellä söpöllä pikkuaukiolla, missä vain opaskirjasi pitää sinulle seuraa, on paljon todennäköisempää, että selaat sen sivuja ja imet itseesi kaiken sen sisältämän taustatiedon.

4.Ne ovat loistava keskustelunaihe

Sanoimmeko, että sinulla on vain opaskirjasi seuranasi? Sanotaanpa, että tuolla söpöllä pikkuaukiolla on toinenkin matkailija, ja että hänellä on samankaltainen opaskirja samalla kielellä, ja että yhtäkkiä tajuat, että olet tavannut matkailijatoverin. Bingo. Olet löytänyt hyvän tavan aloittaa keskustelu.  

5. Ei roaming-maksuja

Kun hankit kirjan, maksat sen ja saat sen kokonaan omaksesi. Ei roaming-maksuja, ei nettikahvilamaksuja, ei huonosta nettiyhteydestä raivoamista ja valittamista. Löydät sen aina reppusi sivutaskusta, helposti saatavilla, eikä se maksa mitään.

6. Se on kirja!

Sen tuoksu, sen paino, sen … selattavuus. (Mitä? Se ON sana.) Kirjoilla on upea hipster/retro-ominaisuus, ja jos kantaa sellaista mukanaan on paljon kiinnostavampi kuin puhelimeensa kailottava tyyppi. Ole sinäkin mieluummin sellainen.