Viisi askelta huikeaan uuteen vuoteen 2017 hostellilomalla

Julkaistu 22 huhtikuu 2016

Hostellit - Uuden vuoden aatto

 Jos sinusta tuntuu, että oma kotikaupunkisi oli uutena vuotena yhtä innostava kuin märkä keittiörätti, et ole ajatuksesi kanssa yksin. Ongelmana siinä, että viettää vuoden suurimman juhlaillan kotireviirillään, on se, että silloin ei koskaan pääse todella rikkomaan rajoja. Liian usein sitä päätyy tekemään mitä yleensäkin viikonloppuisin tekee, vain rankemmin ja pidempään. Ei se ideaalein skenaario illalle, jossa on kyse eteenpäin, tulevaisuuteen katsomisesta.

Kovat matkailijat voivat kertoa, että heidän ikimuistoisimmat uudet vuoden aattonsa on vietetty maailmalla. Uudet näköpiirit tuttujen paikkojen tilalla; uudet perinteet samojen vanhojen laulujen ja pelien sijaan; vapaus ja mahdollisuudet tulevaisuudessa siintävän kamalan töihin paluun asemesta.

Valitettavasti hostellin varaaminen uutena vuotena on vaikeaa. Siksi me suosittelemmekin, että alat suunnitella vuoden 2016 vaihtumista vuoteen 2017 nyt heti. Se ei ehkä tunnu kovin spontaanilta, mutta olet tyytyväinen, kun joulukuun 31. päivä on lähempänä.

1. Tee valtava lista

Tämä on se hauskin osuus. Heittäydy jättimäiseen matkan suunnittelu-aivoriiheen. Älä mieti liikaa, älä anna epäilykselle sijaa – kirjoita vaan paperille kaikki paikat, minne haluaisit mennä, ja missä olet jo ollut, mutta missä haluaisit käydä uudelleen. Kaikki paikat, joita parhaat matkakamusi ja suosikkimatkakirjoittajasi ovat suositelleet. Älä edes mieti uutta vuotta tässä kohtaa, se tulee vasta myöhemmin.

2. Anna itsellesi aikaa sisäistää

Jätä asia hautumaan. Oikeasti. Tiedämme ettei tämä kuulosta oikealta askeleelta ollenkaan, mutta tällä on suuri merkitys. Jos yrität hioa pidempää listaasi välittömästi, pääsi on liian täynnä. Palaa arkeesi muutamaksi päiväksi. Nyt, kun olet listasi paikkojen taajuudella, alat bongata niitä joka paikasta – lehdistä, radiosta, kiireisen kahvilan puheensorinasta, ja osa niistä alkaa erottua joukosta. Okei, nyt olet valmis karsimaan listaasi.

 

3. Järjestä!

Ensinnäkin, hankkiudu eroon kaikista paikoista, jotka eivät palanneet mieleesi jatkuvasti silloin, kun et saanut käsitellä listaa. Sitten, ala järjestää. Nyt sinun täytyy alkaa miettiä käytännön asioita, joten yksi hyvä menetelmä on järjestää jäljelle jääneet kohteet hinnan mukaan. Tarkista, kuinka paljon lennot ja majoitus todennäköisesti tulevat maksamaan, ja jaa listasi kohteet ”selvästi alle budjetin”, ”on varaa” ja ”yli budjetin”-sarakkeisiin. (Muista tarkistaa uuden vuoden hinnat. Ne ovat todennäköisesti hieman normaalihintoja korkeammat.) Jätä huomiotta ”yli budjetin” sarake, mutta älä poista sitä – pidä se tallessa tulevien reissujen inspiroimista varten.   

4. Ota selvää uuden vuoden aaton huveista

Seuraava liikkeesi on järjestää jäljelle jääneet listat, jotta sinulle jää jäljelle yksi ”alle budjetin” vaihtoehto ja yksi ”on varaa” vaihtoehto. Tehdäksesi sen, sinun täytyy tutkia tarkemmin, mitä jokainen harkitsemasi kohde tarjoaa uutena vuotena. Valtavat katubileet? Hiljaisemmat rantajuhlat? Ilotulituksia? Live-musiikkia? Nyt on kyse tasapainottelusta – tiedät jo, minkä tyylinen juhlinta sopii sinulle parhaiten, joten älä poikkea kaavasta liikaa. Älä kuitenkaan tee täsmälleen samanlaisia suunnitelmia kuin tekisit kotonasikin. Varmista, että saat suunnitelmaasi hieman paikallista makua, ja annat itsellesi mahdollisuuden tehdä kokeiluja.    

5. VARAA VARAA VARAA VARAA VARAA

Askeleessa yksi yritimme olla miettimättä liikaa. Askeleessa viisi on kyse samasta. Kun olet tehnyt valintasi, tee varaukset. Älä haudo valintaasi liian pitkään tai menetät vauhtisi tai – vielä pahempaa – huomaat, että kaikki hostellit on jo varattu.

Viimeisenä huomautuksena: jos haluat ottaa ystäviä mukaasi, ota heidät mukaan suunnitteluun mukavan ajoissa (esimerkiksi ensimmäisen askeleen jälkeen). Muuten joudut miettimään asioita uudestaan prosessin jo edettyä pitkälle.

Onnea suunnitteluun!