Kaikki, mitä olet kuullut ghanalaisesta ruoasta on pötyä (mutta ei aivan kaikki)

Julkaistu 22 huhtikuu 2016

Turvallinen, vakaa ja englanninkieltä osaava. Ghanalla on pitkään ollut maine ensikertalaisten 'porttina Länsi-Afrikkaan'. Ghana tulee nopeasti ihon alle. Ihmiset siellä ovat hymyileväisiä, musiikki klassisesta uudempiin soundeihin, kuten azontoon ja hiplifeen – on ilmiömäistä, länsirannikon rannat ovat kuin paratiisista, ja Volta-alueen matalilla vuorilla ja sademetsissä voi mennä ihanille (vaikkakin hikisille) vaelluksille. Lisäksi, täältä löytyy uskomattoman halpoja hostelleja upeissa sijainneissa, erityisesti lännen rannoilta.

Mutta ei niin hyvää, etteikö jotain huonoakin, sanotaan, että Ghanassa on ainakin yksi merkittävä huono puoli: ruoka. Ghanalaista murkinaa, ja Länsi-Afrikan ruokaa ylipäänsä, pidetään usein raskaana ja mitäänsanomattomana. Ghanan matkailijakonkarit ja siellä asuneet saavat kylmiä väreitä, kun fufu tai oko-keitto mainitaan. Mutta täytyy kysyä, mitkä haukuista ovat oikeutettuja ja mitkä silkkaa liioittelua. Oikeasti Ghanalla on myös muutama ässä hihassaan; mikään niistä ei ole gourmet’ta, mutta jos pidät aterioistasi tuhteina, mausteisina ja täyttävinä, tulet ihastumaan osaan ghanalaisista ruokalajeista ja kaipaamaan niitä, kun reppureissusi päättyy. Tässä muutamia, joita kannattaa Ghanasta etsiä:

1. Helmikana

Hostellit - Helmikana

 

Kotoisin Länsi-Afrikasta, mutta suosittu myös Euroopan yläluokkaisissa illallispöydissä, tämä lintu on Ghanan salainen ase. Syö sitä mausteilla kuorrutettuna ja grillattuna, tai upotettuna kulholliseen kevyttä keittoa, jossa on usein hyvinkin tulinen mausteinen tomaattiliemi. Helmikanat ovat pulleita, lihaisia lintuja, joissa on roppakaupalla makua – ajattele niitä puuttuvana linkkinä kanojen ja riistalintujen välillä.  

2. Omo tuo ja maapähkinäkeitto

Hostellit - Omo tuo
© Copyrights: PapJeff

 

Kunnon lohturuokaa. Monissa ruokapaikoissa tätä valtavien riisipallojen täyttämää ja täyteläisen pähkinäistä pataa tarjotaan sunnuntaisin. Riisipallot saattavat näyttää vähän fufulta -isoilta valkoisilta möykyiltä keitossa – mutta omo tuolla on karkeampi rakenne ja se maistuu, no, riisiltä. Mitä tulee maapähkinäkeittoon, jos olet maapähkinävoin tai satay-kastikkeen ystävä, tulet olemaan taivaassa, kun maistat sitä.

3. Red red

Hostellit - Red red
© Copyrights: benketaro

Tämä klassinen ruokalaji koostuu kahdesta osasta: täyteläisestä lehmäpapupadasta ja annoksesta mausteista, paistettua plantaania. Toinen on rapea, toinen pehmeä; toinen suolainen ja toinen aavistuksen makea; toinen on kermaisen mieto, toinen pikkaisen tulinen. Yleensä voit tilata lisäksi palan kanaa tai helmikanaa, mutta nämä perusosaset pelkästäänkin ovat tarpeeksi kunnon ateriaksi. 

Pidä silmät auki aborboi-padan (bambara-pavusta valmistettu) varalta. Tämä herkullinen, mutta red rediä harvinaisempi pata nautitaan yleensä ripauksella sokeria.

4.Jollof-riisi

Hostellit - Jollof-riisi
© Copyrights: Charles Haynes

Jollof tulee mainita, ei siksi, että ghanalaiset keksivät sen – tosin niin väittävät monet muutkin länsi-afrikkalaiset, vaikka harvoin kovin pitävästi – vaan siksi, että sitä löytyy kaikkialta ja siksi, että se on tosi hyvää. Annos paistettua, ja kaikkeen lisättävän palmuöljyn punaiseksi värjäämää riisiä, sipulia ja vihanneksia on perinteinen lisuke grillatulle lihalle, joka on valeltu shitolla, eli tulisella mustapippurista, inkivääristä ja kuivatusta kalasta valmistetulla kastikkeella.

 

5. Waakye

Hostellit - Waakye
© Copyrights: Mac-Jordan Degadjor

 

Tämä riisin ja papujen sekoitus (äännetään waatsei) syödään tyypillisesti tienvarsikojuissa mihin aikaan päivästä vaan (tosin yleensä aamupalaksi tai lounaaksi). Waatsein pääjuttu ovat lisukkeet, peität riisin ja papujen muodostaman pohjan pippurikastikkeella, kananmunalla, salaatilla, lihalla, nuudeleilla tai millä tahansa muulla, mitä nyt sattuukaan olemaan tarjolla, ja käyt kimppuun.

6. Hedelmät!

Hostellit - Hedelmiä

Vaikka et löytäisi haluamaasi lämmintä ruokaa, Ghanassa olet mahtavien mangojen, papaijojen, ananasten ja pikkuisten uskomattomien makeiden banaanien ympäröimä. Lisää listaan tuore kookos, jota myydään ihan kaikkialla ja hedelmäfanin elämä alkaa näyttää aika valoisalta. Jos hostellisi tarjoaa joko valikoiman tuoreita hedelmiä tai lämpimän aamiaisen – joka Ghanassa koostuu useimmiten halvoista nakeista, sienimäisestä valkoisesta leivästä, munakkaasta ja niukasta annoksesta valkoisia papuja – valitse aina hedelmät.