Halpaa murkinaa: reppureissajaan opas autenttiseen grilliruokaan

Julkaistu 29 maaliskuu 2016

Hostellit -
© Copyrights: Krista

Sydämen asia: Aito grilliruoka ei ole vain herkullista, se on myös halpaa

Euroopan isoissa kaupungeissa on ihastuttu amerikkalaiseen murkinaan. Grilliruoat, kuten friteerattu kana ja hampurilaiset, on muunnettu ravintolaruoaksi, jota tarjotaan muodikkaissa kaupunginosissa, cocktailit ruokajuomana ja kunnon haarukat ja veitset aterimina. Hinnat ovat tietysti nousseet samalla.

Ironista on, kuten kuka tahansa, joka on matkustanut Yhdysvalloissa voi sinulle kertoa, että aito amerikkalainen grilliruoka ei kaipaa uudelleenkeksimistä – se on jo kullanarvoista, mitä tulee sen puhtaisiin makuihin ja hinta-laatusuhteeseen. Ja amerikkalaiset ottavat grillaamisen erittäin vakavasti. Hitaasti kypsyttämisellä kikkailusta itsetehdyn barbecuekastikkeen salaisiin resepteihin, tätä taidetta on harjoitettu ja siitä on riidelty, jo siirtomaa-ajoista saakka.  

Suuntaatpa sitten New Yorkin keskustan tai Memphisin keskikaupungin hostelliin, löydät takuulla lähistöltä hyvän (ja halvan) autenttisen grilliruokaravintolan. Jos olet tottunut Euroopan grilliravintoloihin, jotka ovat keskenään hyvin samankaltaisia, tulet yllättymään alueellisesta vaihtelusta, mikä on ominaista jenkkiravintoloille. Tässä nopea aapinen, siitä mitä ruoalta tulee odottaa, ja vinkkejä missä kannattaa syödä…

New York City – grilliruoan ehtoisa isäntä

Monet muiden alueiden eksperteistä väittävät, että nykyisen New Yorkin grilliruoalla ei ole mitään tekemistä aidon amerikkalaisen BBQ:n kanssa. Brooklynilaiset kuitenkin kieltävät tämän väitteen kiivaasti. Brooklynin asukkaat ja siellä vierailevat pääsevät kokemaan monenlaista alueellista vaihtelua amerikkalaisessa grilliruoassa ilman, että astuvat jalallaan Manhattanille, saatikka poistuvat New Yorkista.

Onpa kyse tulisesta, dry rubilla hierotusta rintapalasta Texasin tapaan Hill Country -ravintolassa, mehukkaasta marinadista St-Louis porsaan ribseillä Fette Saussa, tai yhtä herkullisista Memphisistä inspiraationsa saaneista ribseistä Virgil’s- ravintolassa, tämä vilkas kaupunginosa on aidon amerikkalaisen grilliruoan sulatusuuni.  

Texas – mausteinen dry rub, 50-50 sikaa/nautaa

Texasilaiset ovat niin kiintyneitä savustettuun lihaansa, että rintapalasta ('brisketistä') on tullut osavaltion nimikkoruokalaji. Ruokapaikat, kuten Black's Barbecue Lockhartin kaupunginosassa, kirjaimellisesti hierovat mausteseoksen (‘Dalmatian rub’) lihaan ja näin varmistavat, että se on täynnä makua. Monet muut ravintolat marinoivat possunsa ja/tai nautansa marinadissa, jossa on suolaa, mustapippuria, chiliä, kuminan siemeniä ja yrttejä, useita tunteja tai yön yli.    

Syvä Etelä – maukkaiden kastikkeiden märkä ‘rub’

Etelä-Carolina on tunnettu saksalaisvaikutteisesta, kokonaisena paistetusta porsaasta, joka yleensä tarjoillaan vahvan sinappikastikkeen, joka tunnetaan nimellä 'Carolina Gold', kanssa. Alabamassa taas on useita paikkoja, joissa suositaan nyhtöpossua, joka usein tarjoillaan herkullisen, itsetehdyn coleslaw’n kanssa – paikallinen herkku sekin.

Kentuckyn asukkaat ovat kuuluisia Worcestershire-tyylisestä kastikkeestaan, joka sopii täydellisesti ison lammasannoksen kanssa. Samaten Memphisin ravintoloitsijat hierovat mieluummin kuivamausteen lihaan, kun se on ensin savustettu, ja vieraat saavat valita haluavatko he, että mausteliemellä valellun tai kuivamausteella hierotun possun, päälle sirotellaan mausteita vai upotetaanko se täyteläiseen tomaatti- ja viinietikkakastikkeeseen.   

Keski-Länsi –  hitaasti kypsyttämisen taika

St. Louisissa, Missourissa, saat selville keskiläntisen barbecuen perinteet, kun maistat hitaasti kypsytettyä grilliruokaa, joka haudutetaan kirkkaanpunaisessa liemessä, joka antaa sille ruhtinaallisesti makua, Midtownin Pappy's Smokehousen erikoisuutena.

Kun olet Chicagossa, kokeile 'old-school' barbecuetekniikkaa, jossa lihan koostumus on pääasia, paikallisten mielestä lihan tulee ’pudota luun päältä’. Kuten New Yorkissakin, myös Chicagon ravintolat ovat omaksuneet alueellisia tapoja ja ottaneet ne omakseen. Esimerkiksi, ‘juppi barbecue’ -käsite, joka on lähtöisin viime vuosikymmeneltä, tarkoittaa Etelän ja Keski-Lännen grilliruoan fuusiota, ja ruokahalua herättävää valikoimaa sinappi- ja tomaattipohjaisia kastikkeita.