Aloittelijan vaellusopas Tšekkeihin

Julkaistu 22 huhtikuu 2016

Hostellit - Pančavskýn vesiputous Krkonoše-vuorilla

Kuvateksti: Pančavskýn vesiputous Tšekkien upeilla Krkonoše-vuorilla

Useimmat Tšekin tasavallassa vierailevat haluavat varata hostellin Prahan keskustasta ja tutustua maan vilkkaaseen, historialliseen pääkaupunkiin. Ja hei, olemme samaa mieltä. Älä kuitenkaan unohda, että on kyse yhdestä Euroopan kauneimmista maista, ja sen halpuudestaan tunnetuissa hostelleissa yöpyminen on myös hyvä tapa tutustua pittoreskiin maaseutuun. Suuntaa siis Prahan lisäksi myös Tšekkien maaseudulle retkeilyreiteille, jotka kulkevat kuuluisien viinitarhojen halki ja kiemurtelevat vuoristossa. Oletpa sitten noviisi tai kokenut vaeltaja, tulet löytämään mielikuvituksellisia paikkoja ja paljon perinteisiä tavernoita, joissa voit ladata akkusi kukkuraisella lautasellisella tuhtia tšekkiläistä ruokaa.

Etelä-Moravia

Brnon kaupungista pääsee helposti päivän kävelymatkalle Etelä-Moraviaan. Viinitiloistaan ja -tarhoistaan kuuluisalla alueella on 1 200 kilometriä vaellus- ja pyöräilyreittejä, jotka tunnetaan myös Moravian viinipolkuina. Nämä reitit kulkevat historialtaan rikkaan alueen halki, keskiaikaisten linnojen, entisten munkkiluostarien ja uskomattomien paikkojen, joissa nauttia virkistävä lasi viiniä, ohi. Paras juttu on se, että jokaiselta reitiltä voi poiketa, joten voit luoda itsellesi täydellisen kävelyretken, oletpa sitten vaeltajana kokenut kulkija tai aivan vasta-alkaja.

Ohřen jokilaakso

Tšekin tasavallan koilliskulmassa Ohřen jokilaakso levittäytyy Karlovy Varyn ja Loketin kaupunkien väliin. Laakson läpi kulkeva polku saattaa olla vain kahdeksan kilometriä pitkä, mutta sen varrelta löytyy paljon kaikenlaista. Luonnongraniittiseinämät ja isot kivipilarit reunustavat reittiä, mutta reitin kohokohta on Svatos-kivien kuuluisa joukko. Legenda kertoo, että tämä jähmettyneiden kivien muodostelma oli kerran hääseurue, jonka nymfi muutti kiveksi. Svatos-kiviltä on helppo jatkaa 1200-luvulla rakennettuun Loket-linnaan, joka oli ennen Tšekin kuningasperheen koti. Jos linnat ja nymfit vetoavat sinuun, varaa huone tai makuusali Karlovy Varyn värikkäästä satukaupungista.

Třeboň

Jos varaat hostellin Jindrichuv Hradecista tai Ceske Budejovicesta pääset tutustumaan järvien täyttämään Třeboňin alueeseen. Třeboň on käsittämättömällä järvi-, kosteikko- ja suomäärällään UNESCON luonnonperintökohde. Se on täynnä maantiedon kirjoistasi tuttuja eläimiä ja kasveja. Maisemaa täplittävät renessanssikaupungit ja keskiaikaiset linnakkeet lisäävät alueen taianomaisuutta, jota voit ahmia varastoon vierailusi aikana.

Krkonoše-vuoret

Suuntaa kesällä ja talvella Rokytnice nad Jizeroun tai Jablonec nad Nisounear the Krkonošen vuoristojen rinteille, aivan Puolan rajalla. Tšekkien korkein huippu, Sněžka-vuori odottaa sinua. Kävelyreitit kiemurtelevat vuoren juurella ja tuolihissi vie sinut aivan huipulle asti. Vaeltajien keskuudessa suosittu, Pec pod Sněžkoun kaupunki vuoren juurella muuntautuu aina talvisin suosituksi laskettelukeskukseksi.