Reippureissaamassa Atacaman aavikolla: miten sinne pääsee ja mitä siellä kannattaa tehdä

Julkaistu 22 huhtikuu 2016

Hostellit -

Atacaman aavikko Chilessä on maapallon kuivin paikka alle yhden millimetrin vuotuisella sademäärällään. Tosin reppureissaamalla siellä kohtaat tulvan erilaista toimintaa, joka ei tunnu olevan tästä maailmasta. Miljoonia vuosia vanhoista suolavuorista huippumoderniin Paranalin observatorioon, retkeä Atacaman kuumaisemaan ei kannata jättää väliin. 

Aavikko on 1 255 kilometriä pitkä kiilake lännen Tyynen valtameren ja idän Andien välissä. Sen ainutlaatuinen sijainti aiheuttaa korkeapaineen ja ilmankosteuden puutteen, jotka yhdessä luovat epätodellisen maiseman Andien varjoon.

Minne perustaa tukikohta: San Pedro de Atacamaan

San Pedro de Atacama on se reppureissaajien hengailupaikka, minne kannattaa suunnata. Pullollaan matkatoimistoja, erityisesti Caracolesissa, kaupunki on kuin tehty vastaaottamaan Moon Valleyyn, Salt Lakelle ja aavikon lukuisille laguuneille ja geysireille suuntaavia matkalijoita. Matkailijoiden suuren määrän vuoksi se on pääasiassa lomakohde, mutta siellä on huippua ruokaa ja eloisia viinibaareja, jotka pitävät sinut kiireisenä, kun et ole retkilläsi.

Helpoin tapa päästä sinne on hypätä bussiin Calamasta Chilestä tai Bolivian Uyunista. San Pedro de Atacama on suosittu pysähdyspaikka, mutta hinnat tapaavat olla halvimmillaan keväällä, turistisesongin ulkopuolella.  

Moon Valley

Hostellit - Moon Valley

Moon Valley on noin 17 kilometriä reppureissaajien pääkaupungista, San Pedrosta. Sen näyttävät tulivuoret ja joka suuntaan levittäytyvät suola-aavikot vievät sinut niin kauas nykymaailmasta kuin on mahdollista päästä. Sinun täytyyy herätä aikaisin hostellillasi San Pedrossa, mutta palkintona on sensaatiomaisen värikäs, uskomaton auringonnousu, joka värjää laakson kirkkailla, syvillä punaisen ja oranssin eri sävyillä.

Rutikuivat järvet tekevät maisemasta erityisen vangitsevan täysikuun aikaan, jolloin tiheät hiekkamuodostelmat imevät itseensä kuun salaperäiset, hennon valkoiset sävyt.

Atacama Salt Lake

Hostellit - Atacaman Salt Lake

Tulivuorten, flamingojen ja uskomattomien hiekkamuodostelmien vuoksi retki Salt Lake -järvelle on todella vaikuttava. Jos kaipaa erityislaatuisia maisemia, jotka ovat unelma kenelle tahansa valokuvaajalle, tämä on se paikka, mistä niitä kannattaa hakea.

An Emu in the Sky over Paranal

Atacaman aavikolla on maailman pilvettömin taivas ja siksi se houkuttaa astronomeja joka puolelta maailmaa. Useimmat näkevät tarpeeksi tähtiä vain selällään maaten öisellä aavikolla, sillä yllä levittäytyvä taivas tuntuu hämmästyttävän suurelta, mutta jos haluat viedä tähtien katselun seuraavalle tasolle, kannattaa tsekata Very Large Telescope. Aina lauantaisin 09.45 ja 13.45 on tarjolla tutustumisretkiä Paranolin observatorioon ja sen 8.2 metriselle kaukoputkelle.