Reppureissaajat pääsevät jäätikön uumeniin Islannin uudessa luonnonnähtävyydessä

Julkaistu 22 huhtikuu 2016

Hostellit - Jäätikkö - Tunneli

Mikäli olet joskus matkustanut lumisilla vuoristoalueilla, olet luultavasti kohdannut jäätikön ennenkin - olet takuulla nähnyt sellaisen, ja olet mahdollisesti kiivennyt, vaeltanut tai hiihtänytkin sellaisella. Mutta olet tuskin käynyt sellaisen sisällä, ellet ole pakkomielteinen riskinottaja tai tutkija. Tuskin olet edes harkinnut kokeilevasi moista. Islantilaiset matkailuyrittäjät Baldvin Einarsson ja Hallgimur Om Amgrimsson kuitenkin ovat, ja he ovat viettäneet viimeiset kuusi vuotta kehittäen luonnonnähtävyyttä, joka on hurja jopa Islannin mittapuulla.

Tuloksena on Into The Glacier (Jäätikön Uumeniin), sarja keinotekoisia tunneleita ja kammioita jotka pureutuvat syvälle Langjokullin sisään. Ljangjokull on valtava jäätikkö noin 120 kilometriä Reykjavikista luoteeseen. Jos se kuulostaa liian syrjäiseltä perusreppureissaajalle, älä huoli - ItG-tiimi noutaa kaupungistakin, joten voit pitää tukikohtasi halvassa hostellissa Reykjavikissa ja antaa heidän huolehtia kuljetuksista.

Normaalit päiväretket kiidättävät sinut ensin ItG-basecampiin Husafellin ylänkökaupungissa, sitten siirtävät sinut kustomoituun kahdeksanpyöräiseen kuorma-autoon, jolla matkaat itse Langjokullille. 

Hostellit - Kuorma-auto

Päästyäsi ensin tutkimaan pinnan aluetta, suuntaat seuraavaksi sileisiin, kirjaviin tunneleihin, jotka on valaistu LED-valoilla ja täplitetty tietoiskuilla jäätiköstä, siitä tehdystä tutkimuksesta ja ilmaston lämpenemisen etenemisestä. Edetessäsi syvemmälle alat nähdä lumoavan 'sinisen jään' pinnan alla, tässä syvyydessä paine pusertaa ilmakuplat jäästä, muuttaen sen kirkkaansiniseksi sen samean valkoisen värin, johon olet tottunut, sijaan.

 Hostellit - Sinistä jäätä

Kuvat jäätikön sisältä ovat upeita, emmekä malta odottaa, että pääsemme näkemään kaiken omin silmin. Tämä on uusi sulka Islannin hämmästyttävän läntisen alueen hattuun - mistä myös Lonely Planet vinkkaa vuoden 2016 oppaassaan, kuten myös jäätiköstä itsestään - ja on taas yksi syy vierailla Reykjavikissa, reppureissaajien kestosuosikkikaupungissa. Varaa hostellisi heti!