Reppumatkaajan työt: ideoita, miten tienata rahaa tien päällä

Julkaistu 18 tammikuu 2017

Hostellit - Tee töitä

Kunnon rehellistä työtä...

Vaikka yöpyisit halvoissa hostelleissa pitääksesi kulut aisoissa, rahat menevät silti ajoittain mennä tiukoille. Miten tienaat tarpeeksi käteistä, että voit jatkaa matkaasi? Kukaan ei halua käydä Äidin ja Isän Pankissa kovin usein, ja matkakirjoittamisella ja -valokuvaamisella - unelmaurilla monelle matkustajalle - voi olla julmetun hankalaa tienata rahaa, ellet satu olemaan jo valmiiksi tunnettu tai omaamaan muutamia hyviä kontakteja.

Onneksi nuo eivät kuitenkaan ole ainoat kaksi vaihtoehtoa. Vaikka menestyneet matkabloggaajat saavat paljon huomiota mediassa, todellisuudessa useimmat matkustajat tekevät tienestinsä melko tavallisten hommien parissa. Työ ei aina ole loistokasta, mutta pääset tutustumaan uusiin ihmisiin, ja näet uuden puolen elämästä valitsemassasi matkakohteessa. Pidä vain huolta - tämä on tosi tärkeää - että sinulla on oikeanlainen viisumi, mihin ikinä työhön päätätkin ryhtyä. Legal Nomads -bloggaajalla Jodi Ettenbergillä on blogissaan hyödyllinen osio viisumeista sivulla 'Resources for Digital Nomads'. 

Ilman kummempia esittelyitä, tässä viisi pomminvarmaa tapaa tienata käteistä, kun rahat ovat tiukoilla...

Työskentele hostellissa

Ihmiset tulevat ja menevät hostelleissa, mutta oletko koskaan ajatellut kysyväsi, voisitko jäädä pidemmäksi aikaa ja tehdä töitä? Henkilökuntaa tarvitaan vastaanottoon ja baaritiskin taakse, sekä kirjanpitoon ja siivoukseen. Kaikenlaisia juttuja täytyy tehdä hostellin pyörittämiseksi, joten selvitä onko taidoissasi jotakin, mitä voisit tarjota palkan vastineeksi.

Hemmotteluprinssi tai -prinsessa

Hiusten leikkuu tai hieronta eivät ehkä juolahda ensimmäisenä mieleen saapuessasi hostelliin, mutta jos osaat tehdä jompaa kumpaa, ja haluat laittaa ammattitaitosi kaupan maailman hostelleissa - tee se. Pidä hintasi matalahkoina ja ihmiset rientävät luoksesi. Kuka nyt ei haluaisi hierontaa raahattuaan reppuaan tuhansia kilometrejä tai istuttuaan junassa tai lentokoneessa päiväkaupalla?

Alkoholin haltija

Reppureissaajaduunien kuningas. Jos osaat laskea tuopin ja erotat mimoosan martinista, voit valloittaa minkä hyvänsä maailman baareista. Pääset toiminnan ytimeen, tutustut ihmisiin ympärilläsi ja luot unohtumattomia muistoja.

Pikainen neuvo: joissakin maissa tarvitset todistuksen siitä, että saat tarjoilla alkoholia laillisesti. Esimerkiksi Kanadan baarimikoilla täytyy olla Smart Serve -todistus ennen kuin he voivat astua baaritiskin taakse.

Opeta!

Opeta sitä mitä osaat, tietysti. Joogaa tai tangoa, englantia tai nokkahuilunsoittoa - jos sinulla on jokin taito, voit varmasti myös opettaa sitä vähintään aloittelijatasolla. Sinun ei tarvitse olla ekspertti. Jos pystyt tarjoamaan esimerkiksi englanninkielisiä keskustelutunteja, löydät netistä avuksesi paljon harjoituksia ja materiaalia, mutta monet haluavat vain harjoitella sujuvan puhujan kanssa.

Ota yhteyttä paikallisiin baareihin ja tarjoa palvelujasi - aamun joogatunti voi luoda pysyvää liiketoimintaa myös aamuisin, ja tangotunti saattaa toimia vetonaulana muuten hiljaisena iltana. Englanninkielinen keskusteluilta saattaa pitää viinin virtaamassa tiistaina, milloin yleensä on täysin kuollutta.

Pelaa provisiopeliä

Lähesty aktiviteetteja tarjoavia paikallisia turistifirmoja, ja ehdota, että he maksaisivat sinulle provisiota asiakkaiden sisään tuomisesta. Jos sinulle on suotu puheenlahjoja ja voit tarjota yleensä hyvin innokkaille asiakkaille heidän haluamansa aktiviteetin suosittelemasi yrityksen tarjoamana, voit tienata kunnon summan käteistä.

Mieti mitä taitoja sinulla on jo valmiiksi ja hyödynnä vahvuuksiasi. Jos et ole vielä aloittanut, mene päiväkurssille, jolla opetetaan jotakin, mitä olet aina halunnut kokeilla. Saatat palata kurssilta ammattilaisena!