Aloittelijan opas japanilaiseen juomakulttuuriin

Julkaistu 22 huhtikuu 2016

Hostellit - Japani

 

Monet ensimmäistä kertaa Japanissa vierailevat huomaavat, että Japanissa on kaksi puolta: se on sekä jännittävä että käsittämätön, sekä vieraanvarainen että hämmentävä. Kun suuntaat hostellista viettämään iltaa paikallisten tapaan, tämä tunne usein lisääntyy. Vaikka juomakulttuuri on rennompi kuin japanilainen työkulttuuri, muutamia tapoja ja alueellisia erikoisuuksia kannattaa opetella ymmärtämään. Kääntöpuolena on se, että paikalliset juhlivat rankasti - joten kunhan pääset alulle, hauska ilta on taattu. Tässä viisi asiaa, jotka sinun tulee tietää juomisesta Japanissa...

1. Puolitietä ei tunneta

Japanilaiset juhlivat rankasti ja pysyvät yhdessä porukassa pikkutunneille saakka. Jos lähdet mukaan, sinun odotetaan pysyvän messissä illan loppuun asti. Muiden kanssa samassa juomatahdissa pysymistä odotetaan, mutta osa porukasta saattaa sammua ja nukkua muiden jatkaessa juhlintaa. Tämä on normaalia ja parempi vaihtoehto kuin kotiinlähtö. Hämmennyksen aiheuttaminen on sallittua, ja siihen jopa rohkaistaan, mutta älä silti ole epäkohtelias. 

2. Syöminen ei ole huijaamista

Useimmat japanilaiset tykkäävät juoda izakayassa. Nämä japanilaiset pubit ovat keskittyneet ruokaan enemmän kuin brittiversionsa, sillä japanilaiset yleensäkin tykkäävät syödä juodessaan - huomaa tämä itse vilkkaassa yakitori-paikassa perjantai-iltana. Monet baarit Japanissa on sisustettu teeman mukaan ja saatatkin päätyä jamaikalaisittain sisustettuun tai tietokonepeliteemaiseen baariin. Karaokebaarit ovat hyvin suosittuja ja kaveriporukat kokoontuvat mielellään juomaan, irrottelemaan ja laulamaan siirappisia J-pop -rakkauslauluja.

3. Olut- ja viskitavat

Huolimatta nopeasti kasvavasta pienpanimokulttuurista, monet japanilaiset juovat mieluummin isojen brändien, kuten Premium Maltsin tai Super Dryn, oluita kuin artisaanioluita kuten Hitachino Nest. Vanhemmat miehet juovat viskiä tai sochua, keskivahvaa riisiviinaa. Vaikka niin voisi luulla, sakea juodaan harvemmin, sitä ei yleensä tarjoilla lämpimänä ja saatkin sitä todennäköisimmin maalaismajatalossa tai kalliissa kaisekiravintolassa Kiotossa.

4. Osakassa parhaat bileet 

Hostellit - Juhlat Osakassa

Pohjoisen Hokkaidon kuumista pubeista etelän Okinawan ulkoilmasosialisointiin, Japanin juomakulttuurissa on yllättäviä alueellisia eroja. Tokio on kaikkea mitä suurkaupungilta voi odottaa, mutta jännittävimmän juomakulttuurin palkinto menee silti Osakalle. Liittäydy rennon osakalaisporukan mukaan baarikierrokselle ja käy kitsu katsu -paikoissa juomassa olutta ja syömässä paistettuja juttuja tikun nenässä. Voit jatkaa lisäoluille sekä paistetulle takoyakille, ja sitten mennä trendikkäille Namba-kaupunginosan klubeille. 

5. Lompakkosi ottaa osumaa -mutta ei kovin paljoa

Vaikka Japani ei ole yhtä halpa kuin muut Aasian kohteet, hinnat eivät kuitenkaan ole tähtitieteellisiä. Tokio on kalliimpi, oluen maksaessa baarissa mitä tahansa 600 ja 950 jenin väliltä, drinkit maksavat 1500- 2500 jeniä. Osakassa olut maksaa 350-600 jeniä, cocktail 700-1700. Sake maksaa jotain 750 jenistä ylöspäin kupilta, kun taas olut ruokakaupassa maksaa noin 250 jeniä. Karaoke on yleensä yhdeltä henkilöltä noin 3 000 jeniä tunti.