Reppumatkaajan opas Berliinin muurille

Julkaistu 29 maaliskuu 2016

Berliinin muuri jakoi Saksan pääkaupungin itä- ja länsi-puoliin 1961-1989. Se oli yksi maailman parhaiten vartioiduista rajoista. Nykyisin se on yksi reppumatkaajien suosikkikohteista, mutta neljännesvuosisadan jälkeen sinun pitää tietää mitä ja mistä löydät muurin jäänteet. Seuraavat kohteet antavat sinulle tietoa muurin merkityksestä ja perinnöstä ja mikä parasta –ne ovat täysin ilmaisia. Eli jos olet suunnittelemassa hostelimatkaa Berliiniin tänä vuonna, kannattaa sinun lisätä nämä kohteet listallesi. Jos sinulla on tarpeeksi hyvä kunto, kannattaa sinun pyöräillä Mauerwegin 160km pituinen pyöräilyreitti, joka seuraa muuria kaupungin läpi, ohittaen myös nämä listatut kohteet.

Berliinin muurin muistomerkki ja dokumentointikeskus

Bernauer Straße on Berliinin muurin muistomerkki ja dokumentointikeskus. Muistomerkki itsessään on pieni kaistale linnoitusta, johon kuuluu sekä sisäinen että ulkoinen muuri, vartiotorni ja vartiotie, jotka pidetään 1980-luvun kunnossaan. Noin kilometrin pituinen ulkoilmanäyttely esittelee tien historiaa kahtiajaon aikana. Alueella on myös dokumentaatiokeskus, johon on ilmainen sisäänpääsy. Vierailijakeskuksesta löytyy kirjakauppa ja elokuvatila, jossa näytetään muurin historiaa koskevaa materiaalia myös englanniksi.

East Side Gallery

East Side Gallery on yksi Berliinin kuuluisimpia nähtävyyksiä. Se on pisin jäljellejäänyt osa Berliinin muuria. Muuri sijaitsee Ostbahnhodin ja Warschauer Straßen asemien välissä, Spree-joen varrella. 1990-luvulla suuri joukko taiteilijoita kutsuttiin muuttamaan muuri maailman suurimmaksi ulkoilmagalleriaksi ja muurin seinämaalauksia on pidetty kunnossa siitä lähtien. Aluetta on käytetty viimevuosina myös muiden maailmalla sijaitsevien, jaettujen kaupunkien väliaikaisten näyttelyjen esityspaikkana.

Tränenpalast

Eli kyynelten palatsi sijaitsee Friedrichstaßen asemalla, joka on Itä- ja Länsi-Berliinin välillä liikkuvien matkaajien risteyspaikka. Aseman entinen lähtevien matkustajien sali on muutettu ilmaiseksi näyttelyksi, jonka aiheena on rajan ylittäminen ja se kuinka ihmiset pärjäsivät jaetussa kaupungissa. Se kertoo myös ihmisten dramaattisista pakomatkoista Itä-Saksasta länteen.

Mauerpark

Mauerpark sijaitsee Bernauer Straßen pohjoispuolella, Friedrich-Ludwig-Jahn –stadionin vierellä. Tämä entinen tavara-asema muuttui ei-kenenkään-maaksi Berliinin muurin pystytyksen jälkeen. Muurista on jäänyt muistoja, kuten pätkä sisämuuria, joita katutaiteilijat käyttävät nykyään harjoituksiinsa. Puistosta on tullut myös yksi kaupungin rakastetuimpia viheralueita. Siellä järjestetään viikoittainen kirpputori ja ulkoilmakaraokea, kun sää sen sallii.

Arkipäivää DDR:ssä

Bernauer Straßen muistomerkiltä ja Mauerparkista lyhyen kävelymatkan päässä sijaitsee Kulturbrauerei. Kulturbrauerei on entinen panimo, joka on muutettu Prenzlauer Bergin kulttuurikeskukseksi. Baarien, ravintoloiden ja esityspaikkojen ohella tiloista löytyy ilmainen, Arkipäivää DDR:ssä  kuvaava museo, josta saat tuntumaa siihen, millaista elämä Itä-Saksassa oli.