5 asiaa joita et tiennyt San Fanciscosta

Julkaistu 15 helmikuu 2016

San Francisco, eli “the city by the bay”, on nähnyt paljon 250-vuotisen historiansa aikana. Sen omisti ensin Espanja, sitten Meksiko ja lopulta USA, joka muokkasi tämän pikkukylän kultakuumeen kantakaupungiksi. Kaupunki kuitenkin tuhoutui maanjäristyksen ja tulipalon yhteydessä vuonna 1909, mutta se jälleenrakennettiin sellaisella vimmalla, että se selvisi suuren lama-ajan ohi. 1900-luvun toinen puolisko teki kaupungista tunnetun vastakulttuurikaupungin, kun erilaiset ryhmät nousivat vuorollaan kartalle, ensin beat-sukupolvi Jack Kerouac:in johdolla (hän on lähes reppumatkaajien suojeluspyhimys), sitten hipit, punkkarit ja hakkerit. Koska kaupungissa on paljon edullisia hostelleja aina keskustaa myöten, Frisco on myös matkaajien suosima asuinalue. Tässä muutama fakta San Franciscosta, joita et todennäköisesti tiennyt…

 

1. Kaupunkia ei aina tunnettu nimellä San Francisco

 Mission San Francisco de Asis aka Mission Dolores, Looking down the Nave to the High Altar, Catholic Church # 2 - San Francisco CA USA 

2010

Alkuperäinen San Francisco

Kaupungin perustaneet Espanjalaiset uudisasukkaat nimesivät sen ’Yerba Buena:ksi’, kunnes nimi muutettiin Meksikon Yhdysvaltain sodan aikana. Yerba Buenasta tuli San Francisco tammikuun 30 päivänä 1847, mutta uudella nimellä on kuitenkin juurensa historiassa. Alkuperäiset Espanjalaiset uudisasukkkaat kutsuivat kirkkoaan Mission San Francisco de Asis:iksi. Kirkko perustettiin vuonna 1776 ja se on avoinna vieraille Dolores Heightsin alueella. Kirkossa on mielenkiintoinen näyttely kaupungin historiasta.

 

2. Kaupunki teki burritosta sellaisen kuin se juuri nyt on

la taqueria

Tuleppa tänne

San Francisco ei oikeastaan ole burriton kotikaupunki, mutta se muokkasi burritosta sellaisen kuin se tällä hetkellä lähes aina tarjoillaan. Nykyisin burritot ovat suuria, folioon pakattuja herkkuja, täynnä papuja, riisiä ja kastikkeita. Burrito muovautui tällaiseksi Mission-alueen taqueríoissa. Paikalliset voivat väitellä tuntikausia siitä, mistä kojusta tai ravintolasta saat parhaat burritot. La Cumbre ja El Faro väittävät molemmat olevansa alkuperäisen burriton synnyinpaikkoja. Me suosittelemme kuitenkin Taqueria Cancunia.

 

3. Se oli tyylikäs jo ennen rakkauden kesää

2011-08-27 San Francisco 093 Columbus Avenue, 

Vesuvio

Legendaarinen Vesuvio

Hipit eivät tehneet San Franciscosta boheemia kaupunkia –se oli jo sitä ennestään. Jo ennen  60-lukua beats-sukupolvi harrasti jazzia, vapaamuotoista runonlausuntaa ja soutamista North Beachin vastakulttuurista tunnetulla alueella. Jack Kerouac:in Matkalla, on aikakauden tunnetuimpia kirjoja ja sen tulisi löytyä jokaisen reppumatkaajan rinkasta. Kannattaa myös vierailla City Lights –kirjakaupassa, jonka on perustanut beat-sukupolven merkkihenkilö Laurence Ferlinghetti. Voit myös nautiskella pienpanimo-olutta läheisessä Vesuvio-baarissa, joka oli tuon aikakauden kokoontumispaikka.                                   

 

4. Kaupungin köysiradat ovat jo itsessään kansallishistoriallisia nähtävyyksiä

 Cable Car

Kaikki kyytiin… …

ja niin niiden kuuluukin olla. Ne eivät olet pelkästään kauniita, vaan myös hyvä muisto järjestelmästä, joka aikoinaan mahdollisti kaupungin suuren kasvun. 1900-luvun bussit eivät aina pärjänneet Friscon jyrkille rinteille, joka vaikeutti ihmisten kulkemista asuinaluilta kaupungin keskustaan. 1873 rakennettu järjestelmä ratkaisi tämän ongelman. Kaupunki pystyi nyt vapaasti rönsyilemään sen 50 läheiselle kukkulalle, joille se nykyään levittäytyy. Nykypäivänä voit vielä ajaa Powell Streetin ja California Streetin linjoja ja lisää tietoa näistä upeista laitteista löytyy Cable Car Museumista.

 

5. Kaupungissa alkoi olutvallankumous

 Anchor Steam Beer

Se on yksi maailman vaikutusvaltaisimmista oluista, joten sen juominen on lähes opettavaista

Kiito San Francisco, kiitos kaikkien janoisten matkaajien puolesta. Jos Frederick Louise Maytag III ei olisi ottanut haltuunsa huonosti pärjäävää Anchor Brewing Companyä vuonna 1965, emme ehkä nykypäivänä voisi nauttia erittäin makurikkaista ja humalaisista oluista. 1980-luvulle mennessä Anchor Brewing Company oli yksi ensimmäisistä, moderneista mikropanimoista, jotka keskittyivät makuun, laatuun ja siihen aikaan tuntemattomiin oluttyyppeihin, kuten porteriin ja IPA:an. Kannattaa pitää silmät auki, koska erityisesti Potrero Hill:in alueen baareista saat varmasti Anchor Steamia ja Liberty Alea.