5 asiaa, jotka opin asuessani Filippiineillä

Julkaistu 29 maaliskuu 2016

Matkailukirjailija Esme Fox on viettänyt osan elämästää Filippiinien kansalaisena. Me kysyimme häneltä muutamia kysymyksiä koskien tätä mielenkiintoista aluetta...

Sen pääkaupunki on villi, mutta vierailun arvoinen

Metro Manila on yksi maailman suurimpia megakaupunkeja. Se on arviolta 12 miljoonan asukkaan kotikaupunki ja yksi maailman tiheiten asutuista alueista. Tämä tietysti tarkoittaa myös sitä, että kaupunki on ruuhkainen, saasteinen, äänekäs ja kaoottinen. Kerran minulta kesti koko illan matkustaa matka, johon normaalisti kuluu vain 45 minuuttia.

Kaiken tämän takaa löytyy kuitenkin hauska ja värikäs kaupunki, jossa reppumatkaajat voivat nauttia ja tutustua uusiin asioihin aina yhdestä maailman suurimmasta ostoskeskusesta valtaviin vesipuistoihin. Kaupungin kohokohtiin kuuluu esimerkiksi maailman vanhin kiinalainen kaupunginosa, Fort Santiagon armeijavankila ja vaikuttava 1500-luvulla rakennettu Pyhän Agustinin kirkko.

Filippiineillä on maailman parhaita hiekkarantoja

Pääkaupungin ja muun asutuksen ulkopuolella avautuu todellinen paratiisi. Filippiineillä on yli 7100 saarta ja 30 000 kilometriä hiekkarantoja, mikä on neljänneksi eniten koko maailmassa. Vähemmän yllättäen Filippiineillä sijaitsee osa maailman parhaista hiekkarannoista. Rannoilta löytyy valkoisen hiekan, huojuvien palmujen ja kirkkaiden vesien lisäksi myös paljon hostelleja ja majoja, jotka sopivat erinomaisesti pienellä budjetilla matkustaville reppumatkaajille. Palawan-saarelta löytyy paljon matkaajien suosimia uimarantoja.

Maan ruoka on.. noh.. mielenkiintoista

Toisin kuin naapurimaansa Thaimaa, Vietnam ja Indonesia, Filippiinit ei ole kovin tunnettu ruoastaan. Paikalliset ruoat käyttävät vain vähän chiliä tai mausteita ja ruokiin tottumiseen voi kestää hetki. On myös varmaa, että Filippiinit eivät sovi kaltaisilleni kasvisyöjille, koska paikallisiin herkkuihin kuuluu esimerkiksi grillatut kananjalat ja balut, joka on kanan alkioita. Jopa jälkiruokiin täytyy hieman totutella. Esimerkiksi halo halo on jäämurskaa ja kondensoitua maitoa, jonka päälle kaadetaan kidneypapuja ja makeaa maissia.

Manilasta saat kuitenkin lähes minkä tahansa ruokakulttuurin ruokia ja saarilla tarjoillut merenelävät ovat varmasti tuoreimpia ja maukkaimpia, joita tulet koskaan maistamaan.

Vedenalainen maailma voi olla sen päällistä ihmeellisempi

Käytin lähes kaikki lomani Filippiineillä vierailemalla naapurisaarilla, mutta en missään nimessä kuluttanut aikaa ottamalla aurinkoa rannalla, vaan tutkin upeaa vedenalaista maailmaa. Alueen koralliriutat ovat yksiä maailman parhaista sukellus- ja snorklauskohteista. Minun mielestäni ne olivat jopa parempia kuin suuren koralliriutan sukelluspaikat.

Maan ihmiset ovat kaikista tapaamistani ihmisistä ystävällisimpiä

Filippiiniläiset ovat yleensä iloisia ja lämminhenkisiä ihmisiä, jotka toivottavat matkaajat tervetulleeksi maahansa. Filippiiniläiset rakastavat juhlimista, erityisesti festivaalien ja lomien aikana. Musiikilla ja laulamisella onkin heidän kulttuurissaan suuri rooli. Vaikka maan virallinen kieli onkin filippiino, puhuvat asukkaat englantia lähes poikkeuksetta, joten kommunikointi ihmisten kanssa on helppoa.